flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Створення «Нової еліти нації» є пріоритетним завданням влади - Толкованов

10 серпня 2012, 11:52

Створення «Нової еліти нації» є пріоритетним завданням влади - Толкованов

Створення «Нової еліти нації» є пріоритетним завданням влади - Толкованов
____________________________________________________________________


Голова Національного агентства з питань державної служби В'ячеслав Толкованов

Жоден управлінець будь-якого рівня, якщо він хоче досягти успіхів, не може нехтувати питаннями кадрової політики. Не турбуючись про професійний вишкіл своїх фахівців, він рано чи пізно буде приречений. Але одна справа - покласти справу вдосконалення професійного рівня кадрів на них самих, а зовсім інша - сприяти цьому на рівні вищих державних структур.

Нещодавно у нашій державі розпочалося формування Президентського кадрового резерву «Нова еліта нації». Про завдання та особливості цієї новації кореспондент УКРІНФОРМу розмовляла із головою Національного агентства України з питань державної служби В'ячеславом Толковановим.

- В'ячеславе Вікторовичу, з якою метою проводиться формування Президентського кадрового резерву?

- Ефективна кадрова політика завжди була і залишається прерогативою та завданням влади. Формування Президентського кадрового резерву «Нова еліта нації» - когорти керівників нового типу, відданих справі і своїй державі, наділених лідерськими якостями, ініціативних, цілеспрямованих, готових брати на себе відповідальність, висувати та втілювати в життя найсміливіші задуми, - має сприяти реалізації комплексних реформ у державі, ініційованих Президентом України Віктором Януковичем.

Нагадаю, що Президентський кадровий резерв «Нова еліта нації» започатковано та формується відповідно до Указів Президента України від 1 лютого 2012 року № 45/2012 «Про Стратегію державної кадрової політики на 2012-2020 роки» та від 5 квітня 2012 року № 246/2012 «Про Президентський кадровий резерв «Нова еліта нації».

- За яким принципом проходить відбір кадрів?

- Указом визначено, що Президентський кадровий резерв формується на принципах загальнодоступності, об'єктивності та прозорості. Добір кандидатів здійснюється на конкурсній основі. У Положенні про Президентський кадровий резерв «Нова еліта нації», затвердженому згаданим Указом, визначено вимоги до конкурсантів, етапи та терміни проведення конкурсу, а також права, обов'язки та умови припинення перебування осіб у Президентському кадровому резерві.

До слова, зазначу, що в межах інформаційного супроводу конкурсу було проведено 2112 заходів. Зокрема, із інформацією про етапи конкурсу (оголошення, прийом документів, оцінювання тощо) можна ознайомитися на сайтах органів державної влади та органів місцевого самоврядування. Про умови формування «Нової еліти нації» розповіли громадянам України і 467 публікацій у центральних, регіональних та місцевих засобах масової інформації та 135 сайтів ЗМІ.

- Яким вимогам мають відповідати претенденти?

- До участі у конкурсі допускаються громадяни України, які на день подання документів не досягли сорока років та відповідають установленим законом вимогам для вступу на державну службу. Є й інші передумови. Вони мають вільно володіти державною мовою та однією із мов Європейського Союзу, здобути повну вищу освіту, а стаж роботи повинен сягати не менше десяти років (у тому числі не менше п'яти років стажу державної служби або служби в органах місцевого самоврядування, із них не менш як три роки на керівних посадах, чи не менше п'яти років стажу на керівних посадах у відповідних сферах соціально-економічного розвитку).

- Наскільки такий конкурс публічний?

- Конкурс з добору кандидатів до Президентського кадрового резерву «Нова еліта нації», який складається з таких етапів: оприлюднення оголошення про проведення конкурсу, прийом документів від осіб, які бажають узяти участь у конкурсі, проведення оцінювання учасників конкурсу, добір кандидатів, - відповідає вимогам проведення публічних конкурсів. Громадськість інформується про етапи, вимоги, результати кожного етапу.

Оголошення про проведення конкурсу з добору кандидатів до Президентського кадрового резерву оприлюднюється на веб-сайті Офіційного інтернет-представництва Президента України.

У строки, визначені згаданим Указом Президента, оприлюднюються і списки осіб, допущених до конкурсу з добору кандидатів до Президентського кадрового резерву, списки осіб, рекомендованих для зарахування до Президентського кадрового резерву.

- Яка орієнтовна кількість кадрового резерву?

- Гранична чисельність Президентського кадрового резерву становить 500 осіб. Формування Резерву здійснюватиметься поетапно, шляхом зарахування на конкурсній основі протягом п'яти років до 100 осіб щороку. У разі виникнення у Президентському кадровому резерві вакансій, кількість осіб для зарахування відповідно збільшуватиметься.

- Яке майбутнє чекає на осіб, включених до такого резерву? Чи розглядатимуться вони як кандидатури на вакансії в Адміністрації Президента або ж інших органах державної влади?

- Скажу так. Президентський кадровий резерв формується з урахуванням потреб у кадрах у пріоритетних сферах державного управління, затверджених Комітетом з економічних реформ.

Нагадаю, що у 2012 році пріоритетними сферами визначено фінансово-економічну, соціально-гуманітарну, сфери інвестицій та інновацій, паливно-енергетичного комплексу, сільського, житлово-комунального господарства.

Окрім того, під час перебування у Президентському кадровому резерві особи будуть не тільки навчатися та підвищувати свій професійний рівень, а й проходити стажування на різних рівнях державного управління. Залежно від результатів цього випробування будуть визначені професійні, особисті якості та потенційні можливості кожного учасника для подальшого планування кар'єри. Саме таким чином, на наш погляд, буде максимально ефективно використано людський потенціал.

- Чи практикувалося формування такого кадрового резерву за попередніх Президентів?

- Ні, досі практика формування Президентського кадрового резерву не застосовувалася. Саме тому забезпечення реалізації комплексних реформ у державі, які було розпочато нинішнім Президентом України, потребує вироблення нових підходів до підбору та роботи з кадрами.

У цьому зв'язку та з метою залучення найобдарованіших громадян до впровадження реформ у сферах державного управління, в контексті реалізації Стратегії державної кадрової політики, Віктором Януковичем і було започатковано формування Президентського кадрового резерву «Нова еліта нації».

Більшість країн світу мають подібні програми щодо формування ефективного резерву на керівні посади державної служби (Азербайджан, Болгарія, Естонія, Угорщина тощо). Разом з тим, Президентський кадровий резерв «Нова еліта нації» враховує особливості нашої держави та кращий досвід держав, що успішно реалізували інституційні реформи.

- Якою є на сьогодні потреба у державних службовцях загалом по Україні, і чи не дошкуляє вам плинність кадрів?

- Відповідно до завдань, визначених Главою держави, протягом останніх років спостерігається тенденція щодо зменшення кількості державних службовців та посадових осіб, задіяних у місцевому самоврядуванні. Про це свідчать дані Державної служби статистики. Скажімо, на початок 2010 року налічувалося 384 197, 2011 року - 379 283, а станом на 1 січня нинішнього року - вже 367 308 державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування. Що ж до власне самих держслужбовців, то тут картина, відповідно, була такою: позаторік їхня кількість сягала 283 408 осіб, торік - 279 500, а на початок нинішнього року - 268 104 особи.

Говорячи про такий показник, як плинність кадрів, можу запевнити, що він в Україні відповідає рівню загальносвітових показників у період проведення інституційних реформ. При цьому динамічність кадрів (скорочення, зміна, плинність, просування тощо) сприяє підвищенню ефективності діяльності державних органів.

Дбатиме влада надалі й про соціальний захист державних службовців. За даними Державної служби статистики, станом на 1 січня 2012 року середньомісячна номінальна заробітна плата за видом економічної діяльності «Державне управління» в Україні сягала 3053 грн. Разом з тим, новий Закон «Про державну службу», зокрема, стаття 46, встановлює нові принципи оплати праці, які сприятимуть поліпшенню матеріального забезпечення державних службовців.

За матеріалами прес-служби Нацдержслужби України