flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Дайджест подій Вищої ради правосуддя за 27 листопада – 1 грудня 2023 року

04 грудня 2023, 15:42

Григорій Усик: Наразі один із найважливіших етапів у діяльності ВРП – формування служби дисциплінарних інспекторів

Під час засідання Керівного комітету Проєкту ЄС «Право-Justice» обговорили результати роботи поточної фази роботи Проєкту із національними органами юстиції та правосуддя в межах таких компонентів: «Політика у секторі юстиції, розслідування у сфері воєнних злочинів», «Судова влада і судова реформа», «Захист прав власності та виконання судових рішень» та «Електронне правосуддя».

Голова ВРП Григорій Усик зазначив, що завдячуючи Проєкту ЄС «Право-Justice» та Програмі USAID «Справедливість для всіх» відбулося успішне становлення новоствореної ВРП, в короткі строки були проведені співбесіди з кандидатами на посаду членів ВККСУ та призначено повноважний склад цього органу суддівського врядування. Також завдяки підтримці Проєкту Вищій раді правосуддя надано статус спостерігача у Європейській мережі рад правосуддя.

ВРП звільнила чотирьох суддів у відставку

ВРП вирішила звільнити чотирьох суддів у зв’язку з поданням заяв про відставку, а саме:

  • Вербу Ірину Олександрівну – з посади судді Дніпропетровського окружного адміністративного суду;

  • Куценко Тетяну Рудольфівну – з посади судді Дніпровського апеляційного суду;

  • Гнатик Галину Євгенівну – з посади судді Хортицького районного суду міста Запоріжжя;

  • Парахіну Єлизавету Владиславівну – з посади судді Ленінського районного міста Полтави.

Закони потрібно виконувати і точково вдосконалювати, а не щоразу повністю змінювати – Голова ВРП Григорій Усик

Голова ВРП Григорій Усик та член ВРП Микола Мороз взяли участь у роботі круглого столу, що відбувся у Варшаві. Під час заходу обговорювалися рекомендації європейських експертів щодо функціонування українських органів судового врядування та самоврядування в Україні, проводилася дискусія щодо можливих шляхів розвитку законодавства України про дисциплінарну відповідальність суддів, а також щодо розвитку законодавства з оптимізації процедур добору суддів.

Очільник ВРП зазначив: «Недостатньо мати законодавчу базу, потрібно її аналізувати і вдосконалювати, виконувати норми законів. Важливо вносити точкові зміни у закони, а не щоразу їх оновлювати. Судовий устрій нашої держави перебуває під загрозою постійних законодавчих змін. Наразі найголовніше завдання Вищої ради правосуддя – запустити роботу служби дисциплінарних інспекторів, яка зможе якісно реалізовувати повноваження ВРП щодо здійснення дисциплінарних проваджень стосовно суддів».

ВРП ухвалила рішення про звільнення судді Господарського суду Одеської області

ВРП вирішила звільнити Лепеху Геннадія Анатолійовича з посади судді Господарського суду Одеської області на підставі підпункту 4 пункту 16¹ розділу XV «Перехідні положення» Конституції України.

ВРП відтермінувала відновлення роботи Білозерського районного суду Херсонської області

30 листопада 2023 року ВРП ухвалила рішення відтермінувати початок відновлення роботи Білозерського районного суду Херсонської області до 1 лютого 2024 року.

Херсонський міський суд Херсонської області продовжить розгляд справ, які надійшли на розгляд цього суду до 31 січня 2024 року включно.

Заява ВРП щодо подій навколо суддів Київського апеляційного суду

Членкині ВРП Юлія Бокова та Ольга Попікова взяли участь у ХІ Міжнародному Форумі з практики Європейського суду з прав людини, що проходив у місті Львові

Щорічний міжнародний форум з практики Європейського суду з прав людини – це платформа для обговорення важливих питань щодо застосування практики ЄСПЛ та її впливу на Україну для усіх гілок державної влади в Україні, суддів ЄСПЛ, правників, науковців, неурядових організацій та експертів у галузі захисту прав людини. Експерти обговорили важливі питання захисту прав людини в умовах війни, застосування практики ЄСПЛ та її вплив на українське правосуддя.

У ВРП розподілено 11 958 скарг щодо дисциплінарного проступку судді

Від моменту відновлення авторозподілу – з 1-го листопада по 1-е грудня 2023 року розподілено 11 196 старих справ, дисциплінарне провадження в яких не завершено попереднім складом Ради та скарг, які надійшли з 5 серпня 2021 року до 31 жовтня 2023 року. З них за поточний тиждень – 2 857.

З 1 листопада по 1 грудня також розподілено 762 нові справи, що надійшли з 1 листопада 2023 року, з них за поточний тиждень – 225.

Оксана Кваша взяла участь у міжнародній науково-практичній конференції «Правосуддя в Україні під час війни: проблеми розгляду корупційних та воєнних злочинів. VІ Київський полілог»

Під час відкриття заходу членкиня ВРП Оксана Кваша наголосила на важливості проведення спільних для державних інституцій заходів, присвячених обговоренню розв’язання правових проблем в Україні.

Модеруючи тематичну дискусію «Кримінальна відповідальність воєнних злочинців: міжнародні стандарти, реалії судової практики та перспективи реалізації», Оксана Кваша наголосила на важливості вжиття заходів для того, щоб жоден воєнний злочинець, який чинив і чинить звірства на території України, не залишився безкарним.

Голова Вищої ради правосуддя провів особистий прийом громадян

1 грудня 2023 року Голова ВРП Григорій Усик провів особистий прийом громадян щодо питань, які належать до компетенції Вищої ради правосуддя.

Голова ВРП надав відповідні усні роз’яснення на поставлені йому питання з урахуванням законодавства, що регламентує діяльність Вищої ради правосуддя. Громадяни подали три звернення та п’ять дисциплінарних скарг щодо суддів, які будуть розглянуті в межах повноважень ВРП.

"Юридична практика"