flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В Україні почали блокувати російські соцмережі

17 травня 2017, 15:08

Сьогодні,  17 травня, набув чинності Указ Президента про блокування доступу до російських соціальних мереж, сервісів «Яндекс» та Mail.ru. Провайдери вже почали виконувати його.

Указ Президента від 15 травня 2017 №133/2017 офіційно оприлюднений в «Урядовому кур’єрі», передає «Закон і Бізнес».

«Механізм блокування доступу до російських інформаційних ресурсів в інтернеті Yandex, соцмережі «ВКонтакте» та «Одноклассники», заборони використання бухгалтерського програмного продукту «1С» доручено опрацювати уряду та СБУ за участі Нацбанку», - йдеться у повідомленні.

Документом передбачається застосування санкцій до фізичних осіб, причетних до нелегітимних виборів до Держдуми РФ на тимчасово окупованій території Криму та Севастополя; до юридичних осіб України, розташованих на цих територіях, у зв’язку з підтвердженням незаконної перереєстрації за російським законодавством.

З повним текстом Указу та Рішення РНБО можна ознайомитися тут.

З повним переліком фізичних осіб, до яких застосовуються обмежувальні заходи (санкції) можна ознайомитися тут.

З повним переліком юридичних осіб, до яких застосовуються обмежувальні заходи ( санкції) можна ознайомитися тут.

Раніше один з найбільших інтернет-провайдерів компанія Тріолан повідомила, що поки не знає, як технічно реалізувати рішення про санкції, передає УП.

В Інтернет-асоціації України заявляють, що здійснення блокування російських сайтів українськими провайдерами поки технічно неможливо. Там вважають, що для реалізації рішення про санкції провайдерам потрібно час і великі кошти на переоснащення обладнання та зміна топології мережі.

Укртелеком повідомив, що вже почав виконувати указ президента про санкції проти російських соцмережі та інтернет-ресурсів. Інтернет-провайдер «Ланет» заявив, що може протягом декількох хвилин заблокувати сайти, які потрапили під дію санкцій.

В свою чергу Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації звертає увагу, операторів, провайдерів телекомунікацій, що надають послуги доступу до Інтернету, що:

            статтею 145 Кодексу України про адміністративні правопорушення встановлено, що порушення умов і правил, що регламентують діяльність у сфері телекомунікацій та користування радіочастотним ресурсом України, передбачену ліцензіями, дозволами – тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб підприємств і організацій усіх форм власності у розмірі від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

            ті самі дії, вчинені повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення за порушення, передбачені частиною першою цієї статті, - тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб підприємств і організації усіх форм власності у розмірі від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

            згідно зі статтею 148-2 Кодексу, порушення порядку та умов надання послуг зв’язку в мережах загального користування – тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб у розмірі від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.