flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Дайджест подій Вищої ради правосуддя за 1 – 12 квітня 2024 року

15 квітня 2024, 10:57

Сімох суддів звільнено за загальними обставинами

2 квітня 2024 року ВРП вирішила звільнити у зв’язку з поданням заяв про відставку:

  • Карабак Лілію Германівну – з посади судді Шевченківського районного суду міста Запоріжжя;

  • Дашковську Алесю Вікторівну – з посади судді Запорізького апеляційного суду;

  • Токар Лідію Володимирівну – з посади судді Ленінського районного суду міста Вінниці.

Також ВРП звільнила Вінтоняк Наталію Дмитрівну з посади судді Автозаводського районного суду міста Кременчука Полтавської області у зв’язку з поданням заяви за власним бажанням.

4 квітня 2024 року звільнено Маловічко Світлану Володимирівну з посади судді Запорізького апеляційного суду у зв’язку з поданням заяви про відставку.

9 квітня 2024 року ВРП вирішила звільнити у зв’язку з поданням заяв про відставку:

  • Рєзнікову Світлану Сергіївну – з посади судді Другого апеляційного адміністративного суду;

  • Романенко Вікторію Анатоліївну – з посади судді Соснівського районного суду міста Черкас.

 

ВРП задовольнила заяву заступника голови ССО Павла Трясуна про звільнення за власним бажанням

2 квітня 2024 року ВРП вирішила задовольнити заяву заступника голови Служби судової охорони Павла Трясуна про звільнення його за власним бажанням та звільнила його із займаної посади з 5 квітня 2024 року.

 

Суддю Сергія Варняка тимчасово відсторонено від здійснення правосуддя на підставі рішення Другої дисциплінарної палати ВРП

Суддю Херсонського окружного адміністративного суду, відрядженого до Одеського окружного адміністративного суду, Сергія Варняка тимчасово відсторонено від здійснення правосуддя на підставі рішення Другої дисциплінарної палати ВРП.

Рішення про притягнення судді до дисциплінарної відповідальності та застосування до нього дисциплінарного стягнення у виді подання про звільнення з посади Друга Дисциплінарна палата ВРП ухвалила 3 квітня 2024 року.

 

ВРП тимчасово відсторонила від здійснення правосуддя суддю Верховного Суду

4 квітня 2024 року ВРП тимчасово відсторонила від здійснення правосуддя суддю Верховного Суду у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності до набрання законної сили вироком суду або закриття кримінального провадження за обвинуваченням. Рішення прийнято за результатами розгляду відповідного клопотання заступника Генерального прокурора – керівника САП.

Суддя обвинувачується  у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 4 статті 368 КК України.

 

Оприлюднено Порядок проведення конкурсу на посади у службі дисциплінарних інспекторів

На офіційному вебсайті ВРП розміщено «Порядок проведення конкурсу на зайняття посад керівника служби дисциплінарних інспекторів та його заступника, дисциплінарного інспектора.

Документ затверджено на засіданні Конкурсної комісії з проведення конкурсу на зайняття посад керівника служби дисциплінарних інспекторів та його заступника, дисциплінарного інспектора 2 квітня 2024 року з метою встановлення та деталізації умов та правил проведення конкурсу.

У документі, зокрема, визначено етапи проведення конкурсу, умови проходження тестувань, ситуаційних завдань, співбесід, визначено правила поведінки під час проходження етапів конкурсу.

 

ВРП внесе Президентові України подання про призначення 47 суддів до місцевих судів

4 квітня 2024 року ВРП ухвалила рішення про внесення подань Президентові України про призначення 18 суддів на посади до місцевих судів. Перелік за посиланням.

9 квітня 2024 року ВРП ухвалила рішення про внесення подань Президентові України про призначення 5 суддів на посади до місцевих судів. Перелік за посиланням.

11 квітня 2024 року ВРП ухвалила рішення про внесення подань Президентові України про призначення 24 суддів на посади до місцевих судів за посиланням.

 

ВРП продовжила строк тимчасового відсторонення від здійснення правосуддя судді Болградського районного суду Одеської області

5 квітня 2024 року ВРП вирішила продовжити до 5 червня 2024 року строк тимчасового відсторонення від здійснення правосуддя судді Болградського районного суду Одеської області у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності.

Рішення прийнято за результатами розгляду відповідного клопотання заступника Генерального прокурора – керівника САП.

Суддя підозрюється у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 27, ч. 3 ст. 369, ч.1 ст. 190 Кримінального кодексу України.

 

Оголошення про початок конкурсу на зайняття вакантної посади члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України

 

«Ми зацікавлені в тому, щоби було якомога менше звернень до ЄСПЛ від суддів і сторін судового процесу» – Григорій Усик

Під час робочої зустрічі члени ВРП обговорили з уповноваженим у справах Європейського суду з прав людини Маргаритою Сокоренко питання щодо вжиття ВРП заходів загального та індивідуального характеру у світлі виконання Україною рішень ЄСПЛ.

Детальніше – за посиланням.

 

Діяльність секретаріату ВРП у цифрах у січні — березні 2024 року

Співробітниками секретаріату ВРП протягом трьох місяців 2024 року опрацьовано1186 звернень громадян та 367 запитів на інформацію. На телефонну «гарячу лінію» ВРП за номером (044) 481-06-26 року за цей період надійшло 724 звернення від громадян. Також секретаріатом ВРП підготовлено 3610 супровідних листів про надсилання копій актів ВРП та її органів, видано 5698 копій актів ВРП, її органів та членів ВРП, відредаговано 7660 аркушів проєктів документів ВРП.

 

Протягом січня – березня 2024 року звільнено 81 суддю

За загальними обставинами звільнено 75 суддів, а саме:

  • у зв’язку з поданням заяв про відставку звільнено 72 суддів;

  • у зв’язку з поданням заяви про звільнення за власним бажанням звільнено 3 суддів місцевих судів.

За особливими обставинами ВРП звільнено 6 суддів, а саме за вчинення істотного дисциплінарного проступку.

 

Упродовж січня — березня 2024 року ВРП вирішила внести Президентові України подання про призначення 54 суддів

Протягом трьох місяців 2024 року ВРП ухвалила рішення про внесення подання Президентові України про призначення 54 суддів на посади до місцевих судів, з них:

  • 42 судді — до місцевих загальних судів;

  • 4 судді — до місцевих адміністративних судів;

  • 8 суддів — до місцевих господарських судів.

 

ВРП звільнила суддю Солом’янського районного суду міста Києва за вчинення істотного дисциплінарного проступку

9 квітня 2024 року ВРП прийняла рішення про звільнення Алли Демидовської з посади судді Солом’янського районного суду міста Києва на підставі п. 3 ч. 5 ст. 126 Конституції України (вчинення істотного дисциплінарного проступку, грубе чи систематичне нехтування обов’язками, що є несумісним зі статусом судді або виявило його невідповідність займаній посаді).

Реалізація зазначеної процедури здійснювалася на підставі рішення Вищої ради юстиції від 03 грудня 2015 року № 920/0/15-15 про внесення подання до Верховної Ради України про звільнення Демидовської А.І. з посади судді Солом’янського районного суду міста Києва у зв’язку з порушенням присяги судді, яке було переглянуто в судовому порядку та залишено без змін.

 

ВРП затвердила зміни до Порядку ведення Єдиного державного реєстру судових рішень

9 квітня 2024 року ВРП затвердила зміни до Порядку ведення Єдиного державного реєстру судових рішень, якими надано дозвіл на повний доступ до Реєстру Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі.

Вказані зміни затверджені рішенням ВРП від 9 квітня 2024 року № 1052/0/15-24 «Про затвердження Змін до Порядку ведення Єдиного державного реєстру судових рішень».

 

ВРП звільнила суддю Генічеського районного суду Херсонської області через відмову від проходження кваліфікаційного оцінювання

ВРП під час засідання 9 квітня 2024 року ухвалила рішення про звільнення Берлімової Юлії Геннадіївни з посади судді Генічеського районного суду Херсонської області на підставі підпункту 4 пункту 16-1 розділу XV «Перехідні положення» Конституції України. Рішення ухвалено відповідно до подання з рекомендацією ВККСУ. Комісія визнала Берлімову Ю.Г. такою, що відмовилася від кваліфікаційного оцінювання.

 

Суддю Южноукраїнського міського суду Миколаївської області тимчасово відсторонено від здійснення правосуддя на підставі рішення Третьої дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя

10 квітня 2024 року Третя дисциплінарна палата ВРП ухвалила рішення про притягнення судді Южноукраїнського міського суду Миколаївської області Волкової Олени Іванівни до дисциплінарної відповідальності та застосування до неї дисциплінарного стягнення у виді подання про звільнення з посади.

Відповідно до чинного законодавства, враховуючи рішення, ухвалене Третьою дисциплінарною палатою ВРП, суддю Южноукраїнського міського суду Миколаївської області Волкову О.І. відсторонено від здійснення правосуддя.

 

Вища рада правосуддя погодила перерозподіл видатків між судами, ДСА України та її теруправліннями

Таке рішення ухвалено за результатами розгляду пропозицій ДСА України, які обґрунтовані зверненнями судів та територіальних управлінь ДСА України щодо необхідності збільшення бюджетних асигнувань на 2024 рік за напрямами оплата послуг на публікацію оголошень у друкованих засобах масової інформації загальнодержавної сфери розповсюдження, облаштування комплексу технічного захисту інформації та режимного приміщення у Миколаївському апеляційному суді та Луцькому міськрайонному суді Волинської області, проведення ремонтних робіт покрівлі Миколаївського районного суду Миколаївської області.

 

До участі в доборі на зайняття вакантної посади голови ДСА України допущено 13 кандидатів

8 квітня 2024 року робоча група з питання добору кандидатів на посаду голови ДСА України визначила кандидатів на вказану посаду, які за результатами попереднього вивчення поданих ними документів відповідають встановленим законом вимогам та Умовам для зайняття посади голови ДСА України, затверджених рішенням ВРП від 1 лютого 2024 року № 314/0/15-24 .

До участі у доборі допущено 13 кандидатів.

 

Суддю Артемівського міськрайонного суду Донецької області, відрядженого до Дружківського міського суду Донецької області, тимчасово відсторонено від здійснення правосуддя на підставі рішення Другої дисциплінарної палати ВРП

10 квітня 2024 року Друга дисциплінарна палата ВРП ухвалила рішення про притягнення судді Артемівського міськрайонного суду Донецької області Решетняка Ігоря Володимировича, відрядженого до Дружківського міського суду Донецької області, до дисциплінарної відповідальності та застосування до нього дисциплінарного стягнення у виді подання про звільнення з посади.

Відповідно до норм чинного законодавства, враховуючи рішення, ухвалене Другою дисциплінарною палатою ВРП, суддю Артемівського міськрайонного суду Донецької області Ігоря Решетняка, відрядженого до Дружківського міського суду Донецької області відсторонено від здійснення правосуддя.

 

ВРП припинила відставку судді у зв’язку з набранням законної сили обвинувальним вироком

11 квітня 2024 року ВРП ухвалила рішення про припинення відставки судді Салія Володимира Васильовича у зв’язку з набранням законної сили обвинувальним вироком Вищого антикорупційного суду від 7 лютого 2024 року щодо цього судді за вчинення умисного злочину.

Копію цього рішення ВРП направить до Пенсійного фонду України, який забезпечує виплату щомісячного грошового утримання судді у відставці.

"Юридична практика"