flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Опубліковано посібник для суддів щодо вирішення виборчих спорів

14 березня 2019, 11:35

Національна школа суддів України у співпраці із Міжнародною фундацією виборчих систем (IFES) підготувала посібник для суддів адміністративних та місцевих судів щодо вирішення спорів під час виборів президента.


Рік 2019 є роком загальнонаціональних та місцевих виборів в Україні. У березні громадяни обиратимуть Президента України, восени очікуються вибори до Верховної Ради України, а протягом року відбуватимуться вибори депутатів об’єднаних територіальних громад, передає «Закон і Бізнес».

Для судової системи, яка перебуває в стані масштабного реформування, вибори є певним викликом, оскільки розв’язання спорів, зокрема й виборчих, має здійснюватися на засадах верховенства права, що потребує не тільки глибокого знання чинного матеріального закону, а й сприйняття суті домінування природного права над правилами встановленими державою.

Зважаючи на це та відповідно до положень статті 104 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» і власного Статуту - Національна школа суддів України активно напрацьовує відповідні програми, проводить тренінги та семінари, які допоможуть суддям набути знання та опанувати навиками розгляду виборчих спорів. Практичний посібник «ВИБОРИ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ 2019: посібник для суддів» є одним з результатів такої діяльності НШС України у рамках співпраці з Міжнародною фундацією виборчих систем (IFES), що виконує в Україні проекти міжнародної технічної допомоги за підтримки Агентства США з міжнародного

розвитку (USAID).

Автори, а це колектив вчених та суддів-практиків, структурували посібник в розділи, присвячені питанням конституційного та інституційного аспектів виборчих спорів, міжнародним стандартам та особливостям національної практики застосування норм матеріального та процесуального права при розв’язанні юридичних конфліктів з питань виборів. Посібник включає приклади процесуальних документів, що ухвалюються судами у процесі розгляду таких спорів. Не зважаючи на те, що автори зосередилися на проблематиці виборів Президента України, змістовне наповнення посібника дає можливість комплексного розуміння правил застосування на практиці виборчого законодавства стосовно всіх видів виборів в Україні.

Завантажити посібник можна за посиланням.